domingo, 4 de mayo de 2014

Experiments Psicològics


Sempre m'han agradat els experiments que tracten de saber més sobre el comportament humà.
En la història hi ha hagut molts tipus d'experiments (cruels, tendres, inofensius, etc.) en aquesta entrada vull exposar alguns vídeos sobre alguns experiments psicològics que em semblen molt interessants per comprendre millor la naturalesa humana i/o el desenvolupament infantil i que poden repercutir en el nostre exercici professional dins del camp de l'educació infantil, al cap i a la fi tots es poden simplificar en una veritat: 

“Tota relació social exerceix una influència i modela el nostre comportament”

El petit Albert (Watson i Rayner (1920)):
Començaré per un dels experiments psicològics més criticats, l'experiment conductista realitzat per Watson i Rayner (1920), sobre el petit Albert i el condicionament de pors.
Els objectius d'aquest experiment eren:
1. Pot condicionar-se a un nen perquè temi a un animal que apareix simultàniament amb un soroll fort?
2. Es transferirà tal por a altres animals o objectes inanimats?
3. Quan persistirà tal por? 

En aquest experiment es va mostrar les bases del condicionament la qual cosa és bastant emocionant encara que es va utilitzar a un pobre infant per realitzar l'experiment, cosa que actualment seria intolerable i contrari a l'ètica de l'experimentació científica. A més, no va arribar a implementar-se una segona fase de l'experiment, que consistiria a estudiar la forma d’eliminar la por condicionada.



Desenvolupament cognitiu de Piaget:
Aquí poso un vídeo d'un experiment del desenvolupament Infantil sobre les etapes del desenvolupament cognitiu dels nens i nenes segons Piaget. En aquest cas en l'etapa preoperacional on els infants encara no han adquirit la capacitat d'entendre la conservació de la quantitat, a causa que se centren en un només aspecte de l'estímul. Aquestes i altres nocions de desenvolupament evolutiu cognitiu (com l'agrupació) són necessàries a tenir en compte en l'aprenentatge de les matemàtiques.



El poder de la situació (1939):
El següent experiment psicosocial explica de quina manera és condicionat el comportament dels individus segons l'estil de lideratge amb el qual se'ls dirigeixi. Va ser realitzat per un grup de nord-americans en 1939, i dirigit per Kurt Lewin (psicòleg alemany i professor de la universitat).



Una classe dividida (1968):
Un altre experiment psicosocial que m’encanta és aquest sobre la intolerància. En 1968 la mestra de primària Jane Elliot va decidir dur a terme un exercici pedagògic que va consistir a dividir l'aula en dos grups en funció del color dels ulls, amb els seus alumnes arran de la mort de Martin Luther King per fer-los reflexionar. Es tractava d'un experiment basat en la categorització social i el seu objectiu era conscienciar a l'alumnat dels efectes de la discriminació, tant en qui l'exerceix com en qui la pateix. 



La prova del “marshmallow”:
Aquest experiment intenta estudiar la capacitat d'esperar per obtenir alguna cosa millor, és a dir, la gratificació diferida o gratificació retardada. La prova consisteix a asseure un nen/a enfront d’una taula on hi ha un Malvavisco (un dolç), i se li diu al nen que si no s’ho menja, quan tornis, tindrà un altre com a premi.
Aquest experiment estudia aquesta capacitat considerada com un tret de personalitat, que és important per a l'èxit de la vida. Daniel Goleman ha suggerit que és un component important de la intel·ligència emocional. Les persones que manquen d'aquesta característica es diu que necessiten la gratificació instantània i poden sofrir per la falta de control dels seus impulsos.



Still Face Experiment (Dr. Edward Tronick):
En aquest experiment d'Edward Tronick es demostra la importància vital que suposa per a un bebè la bona qualitat de connexió que estableix amb la figura d'inclinació primària o persona que millor sap interpretar i satisfer les seves necessitats (generalment la mare). Es va estudiar com els canvis en la interacció mare-bebè afecten l'estat anímic d'aquest dràsticament i com la falta de sensibilitat de la mare cap a l'estat de l’infant, i la desincronització severa de la relació mare-bebè, genera grans canvis a nivell emocional en l'infant.
Aquest experiment posa èmfasi en la importància dels processos intersubjectius per a l'adequat desenvolupament emocional infantil.



Genie la nena salvatge:
Aquest enllaç més que un experiment és un breu resum del cas dels anys 70 de Genie, una nena obligada pel seu pare a estar confinada en una fosca habitació i lligada perquè ningú la veiés des del seu naixement. Quan els serveis socials la van trobar, portava dotze anys en aquest estat. Encara que va ser una història tràgica, també va servir per poder conèixer fins que punt hi ha un període crític per desenvolupar el llenguatge i viure en Societat.



"A Girl Like me" (Una Joveneta Com Jo, 2005):
Extracte de "A Girl Like me", un premiat documental filmat per la jove afro-nord-americana Kiri Davis. El documental part del seu interès en l'estudi conduït a la fi de la dècada dels 30s pels psicòlegs Kenneth i Mamie Clark sobre les actituds dels nens afro-americans sobre la raça. 



Experiment “comparteix” (2011):
Finalment, vull compartir aquest vídeo que la ONG “Acción contra el Hambre” va llançar al 2011 per estudiar el comportament de l'ésser humà quan s'enfronta a la realitat d'un món mal repartit. Dels 20 nens sotmesos a estudi, 20 van compartir el seu menjar. Queda clar que la lluita contra el gana és més fàcil si tots compartim una mica.

Us deixo per acabar, amb una frase del vídeo: “En un món amb capacitat per alimentar al doble de la seva població, 3,5 milions de nens moren per desnutrició aguda cada any. Hauríem d'aprendre”.

Més informacio a la seva web http://www.experimentocomparte.org